Πότε πρέπει να αλλάξω αμορτισέρ;

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Τα αμορτισέρ αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εξάρτημα του αυτοκίνητου μας. Η σωστή λειτουργία τους αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τον έλεγχο και την ασφάλεια του αυτοκινήτου.

Τα αμορτισέρ είναι αναλώσιμο ανταλλακτικό, πράγμα που σημαίνει ότι ανήκουν στην ίδια "κατηγορία" με το σύστημα των φρένων, τα ελαστικά και το σετ συμπλέκτη. Φθείρονται δηλαδή με την διάνυση χιλιομέτρων. Σε αντίθεση όμως με τα υπόλοιπα ανταλλακτικά, υπάρχει ενδεχόμενο να μην μπορείτε να αντιληφθείτε έγκαιρα το πότε πρέπει να προχωρήσετε σε αντικατάστασή τους, καθώς η φθορά τους είναι προοδευτική και μπορεί να σας μπερδέψει.

Σκοπός των αμορτισέρ είναι να απορροφούν και να μειώνουν την ταλάντωση των ελατηρίων για να μπορούν να ελαστικά να έχουν την καλύτερη δυνατή επαφή με τον δρόμο. Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι απλός. Στο εσωτερικό του κυλινδρικού αμορτισέρ, υπάρχει ένα έμβολο που κινείται μέσα σε λάδι. Υπάρχουν και αμορτισέρ με αέριο ή με λάδι και αέριο. Το πάνω μέρος του πιστονιού είναι διάτρητο με μικρές τρύπες που επιτρέπουν το πέρασμα του λαδιού μεταξύ των δύο μερών του κυλίνδρου, όσο το αμορτισέρ συμπιέζεται.

 Elastika

Η φθορά των αμορτισέρ δεν είναι ορατή εξωτερικά. Η μόνη περίπτωση που θα σας ενημερώσει μέσω οπτικού ελέγχου είναι σε περίπτωση που υπάρχει διαρροή. Και αυτή είναι η μόνη ουσιαστικά “παγίδα” όσον αφορά τον εντοπισμό φθοράς των αμορτισέρ, μιας και ο οδηγός δεν μπορεί να καταλάβει ότι παύουν να αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Το μέγεθος της φθοράς των αμορτισέρ μπορεί να εντοπιστεί με τον έλεγχο από ειδικό δυναμόμετρο. Πέρα από αυτό όμως, δεν υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ελέγξετε πόσο ταλαιπωρημένα είναι τα αμορτισέρ σας, αλλά υπάρχουν κάποια σημάδια που θα μαρτυρήσουν ότι χρειάζονται αντικατάσταση.

Πρώτα απ’ όλα θα παρατηρήσετε ότι το αυτοκίνητο βουτάει κατά το φρενάρισμα. Αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερη απόσταση ακινητοποίησης κατά το φρενάρισμα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Μετά ίσως παρατηρήσετε ότι η απόκριση του τιμονιού δεν είναι άμεση, με το αυτοκίνητο να παίρνει μεγάλη κλίση στις στροφές επηρεάζοντας το κράτημα. Επιπλέον, η συμπεριφορά του αυτοκινήτου αλλοιώνεται από τις κακοτεχνίες του δρόμου. Σε έναν κακοστρωμένο δρόμο, τα φθαρμένα αμορτισέρ δεν πρόκειται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, επηρεάζοντας την ευστάθεια και την άνεση.

Σε γενικές γραμμές οι κατασκευαστές των αμορτισέρ προτείνουν αντικατάσταση κάθε 40.000 χλμ., αλλά εάν οδηγείτε ήπια, δεν κουβαλάτε αυξημένο φορτίο και πραγματοποιείται έλεγχο σε ΚΤΕΟ στο προβλεπόμενο διάστημα, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι μπορεί αντέξουν και για τα διπλάσια χιλιόμετρα.

Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εάν καθυστερήσετε να αντικαταστήσετε τα αμορτισέρ θα επιταχυνθεί ο τρόπος που φθείρονται διάφορα περιφερειακά εξαρτήματα, όπως τα ελατήρια, το τιμόνι, τα λάστιχα κ.α..

Τέλος, τσιγκουνιές δεν χωράνε στα αμορτισέρ. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αναλώσιμο, όπως τα λάστιχα και τα φρένα, που επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια των μετακινήσεων σας.

Πηγή: carandmotor.gr

Ελληνικό Club Φίλων και Ιδιοκτητών Volkswagen Eos ©2024
Λέξη-Κλειδί